5651 Loglama Firewall Kurulumu

5651 Loglama Firewall Kurulumu ; 5651 loglama firewall yasasının günümüzde merak konusu olmuştur. Bu yazımızda “Firewall nedir?” , “Log hizmeti nedir?” , “5651 Loglama yasanın içeriği nedir?” sorulara cevap arayacağız.

Firewall (Güvenlik Duvarı) Nedir?

Firewall (Güvenlik Duvarı), bir ağa gelen ya da giden ağ trafiğini kontrol eden donanım tabanlı ağ güvenliğini sağlayan sistemdir. Birden fazla filtreleme özelliği bulunan güvenlik duvarı, bilgisayar ve ağa gelen ya da giden paketler üzerinden geçen internet trafiğini kontrol etmektedir. Firewall yani güvenlik duvarı internet üzerinden gelen tehditlerine karşı korumak için yazılım tabanlı güvenlik duvarları içermektedir. Yani güvenlik duvarı internetten gelen ya da giden ağ trafiğini kontrol ederek bilgisayarınızı tehdit eden virüslere karşı korur ve yetkisiz ya da sizden başka birisinin bilgisayara erişimi engelleyen bir yazılım sistemidir.

Firewall yani güvenlik duvarını 3 şekilde inceleyebiliriz. Bunlar:

  • Uygulama katmanı güvenlik duvarları (Application Layer Firewall)
  • Paket filtrelemeli güvenlik duvarları (Packet Filters Firewall)
  • Durumlu denetim güvenlik duvarları (Stateful Inspection Firewall)

Uygulama katmanı güvenlik duvarları (Application Layer Firewall)

En çok kullanılan güvenlik duvarı katmanıdır. Uygulama katmanı, gelen ağ paketin veri kısmına kadar olan tüm ağ paketlerini kontrol eder ve filtreleme yapabilir. Uygulama katmanın en önemli avantajı bazı uygulamaları ve protokolleri (HTTP, FTP, DNS…) anlaşılır olmasıdır.

Paket filtrelemeli güvenlik duvarları (Packet Filters Firewall)

Peket filtreleri katmanı, internet üzerinden ağ transferi edilen ağ paketleri kontrol eder ve kontrol ettikten sonra hareket eder. Ağ paketi güvenlik duvarından geçerken paket bilgisi kontrolünden sonra güvenlik duvarı filtresi ile eşlenir. Eğer eşlenirse paket atılır. Eşlenmediği zaman reddedilerek hata mesajı gönderir.

Durumlu denetim güvenlik duvarları (Stateful Inspection Firewall)

Bu katman veri kaynağından hedefine kadar takip etmektedir. Uygulama katmanı güvenlik duvarı ise yalnızca gelen veya giden verilerin kısımlarını kontrol eder ve uygulama katmanı güvenlik duvarı protokollerini kısıtlar ve güvenliğini sağlamaktadır.

Log Hizmeti Nedir?

Log hizmeti, bir işletmenin tüm çalışanların işletmenin internet bağlantısını kullanırken erişim sağladıkları internet sitelerini ya da internet tabanlı uygulamaların kayıt altına alıp güvenliğini sağlamasıdır. Log hizmeti ile internetinizi yani ağınıza erişim sağlayan kişilerin girdikleri web sitelerini kayıt altına almaktadır. Böylece internetinizi koruma altına almış olursunuz.

 Peki, 5651 Loglama yasanın içeriği nedir?

5651 loglama yasasını ayrıntılı bir şekilde incelemek için;

https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5651.pdf ya da https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2007/05/20070523-1.htm  sitelerine erişim sağlayabilirsiniz.

5651 Loglama Firewall Kurulumu yapmak istiyorum. 5651 loglama firewall kurulumunu hangi firmalar yapmaktadır?

5651 loglama firewall kurlumu yapmak istiyorsanız tam da doğru yerdesiniz. Biz Bilimnet Bilişim Sistemleri olarak loglama firewall kurulumunu uzman ekibimiz ile eksiksiz bir şekilde yapmaktayız. Uzman ekibimiz ile kurulumdan önce ve sonra sizlere gereken bilgileri vermekteyiz. Loglama hizmeti ya da firewall (güvenlik duvarı) hakkında daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Çünkü biz sizin memnuniyetiniz için buradayız ve çalışıyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir